Aleksandra

Infektolog i doktor nauka

Najlakše bi bilo otići…ali ovde je sve što volim

Aleksandra Barać je 2017. dobila nagradu za najboljeg mladog lekara u oblasti infektivnih bolesti i mikrobiologije, a 2018. za najboljeg mladog naučnika u oblasti kliničke mikologije, u konkurenciji lekara iz celog sveta. Porodično okruženje iz kog dolaze ljubav i podrška znače joj više od inostrane karijere, pa je kliničku i naučnu karijeru nastavila u Beogradu, na Medicinskom fakuletu i Klinici za infektivne i tropske bolesti KSC. Uz to je i gostujući profesor na Univerzitetu u Sasariju u Italiji i član uređivačkih timova uglednih svetskih naučnih časopisa.

Trenutna pandemija zatekla ju je na porodiljskom odustvu, kod kuće sa bebom. To je međutim ne sprečava da pomaže svojim kolegama, pišući protokole za dijagnostiku i lečenje, obrađujući podatke i analizirajući literaturu o aktuelnoj pandemiji.

Zašto bi jedna mlada, uspešna naučnica, odabrala profesiju koja će je svakodnevno dovoditi u kontakt sa osobama obolelim od opasnih zaraznih bolesti?

Već na studijama je shvatila da joj oblast infektologije omogućiti da primeni znanje iz omiljene mikrobiologije. Infektologija je specifična specijalnost za koju nema mnogo mesta u privatnoj praksi. Ne plaši se zaraze, niti o tome razmišlja. Od kada uđe u prijemnu ambulantu, u njoj postoji samo odlučnost da reši probleme pacijenata i postavi pravu dijagnozu. Danas je ponosna što je u timu posvećenih doktora. Klinika na kojoj radi je poznata po temeljnom pristupu i po tome što su vrlo uporni u rešavanju slučajeva. Infektolozi se svake godine bore sa različitim epidemijama, samo što do sada to nije bilo toliko transparentno. Veliki broj ambulatnih pregleda, lečenje životno ugroženih pacijenata, kao i 24-oro časovni rad nisu novina za naše lekare.

Aleksandra pleni optimizmom i neposrednošću. Sa lakoćom nosi samopuzdanje mlade osobe koja je svoje uspehe stekla radom i znanjem, koja ima jasne ciljeve pred sobom. Osobe koja brani izbor, bez obzira na stres i teške trenutke koje njena profesija uvek nosi, posebno u uslovima rada u Srbiji, daleko od idealnih.

“Nagrade koje sam dobijala su veliki stimulans i pokazatelj da sam na pravom putu. Ipak, najsrećnija sam što imam podršku cele porodice. Moji roditelji su, doduše, svojevremeno navijali da izaberem manje zahtevne studije i manje stresnu profesiju, ali moja odlučnost je pobedila – sada su, eto, ponosni na mene.”  

NAJSREĆNIJA SAM ŠTO IMAM PODRŠKU CELE PORODICE

Sensibio H2O

Važno je da koža bude čista i hidrirana

Ima sreće pa nema probleme sa kožom lica, niti specifične potrebe oko nege. Higijena joj je najbitnija i nezamislivo joj je da uveče ne skine šminku sa lica. Umivanje, micelarna, pa hidratantna krema – to je njen ritual nege.