Dragana

Alpinistkinja

Beograd

http://alticlub.org.rs/

Napravi prvi korak i strah će nestati

Dragana zna kako je kada te svaki molekul tvog tela moli da odustaneš, da staneš, da se vratiš, a ti se ne daš. Ubediš sebe da napraviš još jedan korak. Prva Srpkinja koja se popela na Mont Everest 2007. godine, podseća nas da pravi planinar nikada ne koristi reč “osvajanje”, tako arogantnu prema prirodi. “Na vrh smo se popeli zato što nam je planina to dozvolila, a jedina pobeda koju smo izvojevali je ona nad sobom, nad sopstvenom voljom”.

Uspon na najviši vrh sveta (8.848 m), zahteva ne samo temeljne pripreme i alpinističko iskustvo, nego i  mesec i po dana boravka na Himalajima, uspon iz nekoliko faza i adaptacije na visine. Poslednji uspon radi se tokom noći. Toliko je teško, da je na 8.600 metara jedan član tima odustao.

“Popneš se korak, pa nekoliko udaha. Sve te vuče nazad, sve ti govori da odustaneš. Svako od nas je tada sam sa sobom, hrabri se kako zna i ume. Još jedan korak. Posle deset sati, na sam vrh popneš se u magnovenju. Nema puno ni mesta, ni vremena, za uživanje u uspehu, jer nije preporučljivo da ostaneš na vrhu duže od pola sata – pravo slavlje dolazi tek kada siđeš i shvatiš kakav je podvig iza tebe i tek tada osetiš ponos” – seća se Dragana.

SVAKO OD NAS SE HRABI KAKO ZNA I UME

Nagovori sebe na još jedan korak, da ti posle ne bude žao…

ONA JE UVEK BIRALA PLANINU

Smrznuti leševi planinara i alpinista koji nisu uspeli, uobičajen su prizor na Himalajima, ambisi su zastrašujući, lavine moguće, svaka nepažnja ima previsoku cenu. Kako se tada izboriti sa strahom?

Dragana je u planinarenje krenula sa 28 godina, kada su joj dosadili izlasci u gradu, a počela da je privlači priroda, ali i avantura:  speleologija, kanjoning, rafting, padobranstvo, planinarenje, alpinizam.

Njene avanture su se samo nizale. Na najviši vrh Evrope Elbrus na Kavkazu se popela da bi osetila šta znači kada imaš samo 50% kiseonika. Na Etnu, da zaviri u vulkan izbliza.  Nakon Mont Everesta (8850m), novi izazov bio je da pređe 100 km Atakama pustinje u Argentini i popne se na najviši vulkan na svetu Ojos del Salado (6.893 m).

Njen izbor da se bavi ovime nije uvek nailazio na razumevanje okoline, ali je ona uvek birala planinu.

Draganina knjiga “Moj Everest – san i java” pruža punu sliku iskušenja i uzbuđenja penjanja na najviši vrh sveta, podvig koji je u rangu zlatne Olimpijske medalje i donosi status Zaslužni sportista.

Dragana Rajblović danas ima vlastiti sportski klub “Alti”, posvetila se rekreativcima. Vodi početnike u prirodu na ture od 10-15 kilometara. Izvlači ljude iz fotelja, iz kancelarijske rutine i vodi ih da napune baterije. Teže i zahtevnije ture prepušta kolegama. Jedino što joj je bitno jeste da bude u prirodi. Da li je visina 500 ili 5000 metara, više nije toliko važno.

Sensibio H2O

Planina izvlači vodu iz kože

Na planini je njenoj koži potrebna sva moguća hidratacija, jer vetar na planini prosto izvlači vlagu iz kože. Posledica njenog planinarenja i alpinizma jeste dehidrirana koža. Zato su joj najvažnije dobra hidratacija i obavezna zaštita od sunca.